Oorsprong
De kettlebell vindt zijn oorsprong in Rusland en heeft daar de naam Girya. Veel Russische militairen en vooral sporters trainden (en nog) ermee voor verschillende trainingsdoeleinden. Een kettlebell is een rond gietijzer gewicht met een handvat eraan. In Rusland aangeduid met de gewichtseenheid Pood. 1 Pood staat voor 16kg. Ze bestaan echter van 4kg tot 48kg.
Tegenwoordig is de kettlebell niet meer weg te denken uit de sportschool. Even leek het een ‘hype’ te zijn. Dit impliceert echter dat het van voorbijgaande aard is en dat zou de reputatie van de kettlebell teniet doen. Dat de kettlebell het zo wint aan populariteit zou je eerder kunnen zien als een erkenning. Het is namelijk al eeuwen geleden bewezen dat het een uiterst krachtig en effectief middel is om je sportdoelen te behalen.
Overall training
Kettlebell trainingen zijn zogenoemde “overall” trainingen, een combinatie tussen cardio- en krachttraining. Je traint niet één specifieke spiergroep maar je traint je hele lichaam en alle spiergoepen, zelf de kleinere spiergroepen. De kettlebell moet in een vloeiende krachtige beweging van beneden naar boven verplaatst worden, dit vereist een goede samenwerking tussen de spieren onderling evenals coördinatie. Je ontwikkelt dit vrij snel en zeker onder goede begeleiding. De krachtopbouw die je hiermee bewerkstelligt is zo effectief dat het je ook in het dagelijks leven veel voordeel oplevert in alles wat je doet.
Gecertificeerde trainer
Een goede begeleiding is echter onontbeerlijk. Tenzij je goed weet wat je doet is het aan te raden om te trainen met een gecertificeerde trainer. Trainen met een kettlebell zorgt ervoor dat je sterker wordt en daarmee is de kans groot dat blessures een stuk minder worden. De kans bestaat ook dat je juist een blessure ontwikkelt als je de juiste techniek niet beheerst. Een gecertificeerde trainer weet waar hij/zij op moet letten, ze zijn ervoor opgeleid en weten wat ze doen.
Effectiviteit
Kettlebell is ook geschikt om specifieke sport ondersteunende krachtoefeningen mee te gaan doen. Als atleet of als sporter is het vaak wenselijk om extra (kracht)oefeningen erbij te doen om sportprestaties te verbeteren.
De bewegingen/oefeningen met kettlebell zijn breder, je kunt er veel verschillende sportdisciplines mee ondersteunen.
Gemiddeld verbrand je 400 kcal in een half uur. 2 À 3 keer trainen per week zou al voldoende kunnen zijn om snelle lichamelijke veranderingen te zien. Omdat de trainingen gebaseerd zijn op High Intensity interval èn op het trainen van spieren is het after-burn effect optimaal. Meer spiermassa betekent meer groeihormoon. Meer groeihormoon betekent weer meer vetverbranding. Afvallen in vetpercetage wordt hierdoor een feit.
Het zijn intensieve trainingen, dat moet ook want anders heeft het geen effect. Je zal moeten doorzetten wil je datgene bereiken wat je als doel gesteld hebt. Eigenlijk werkt het zo met alles in het leven. Wil je afvallen of sterker worden, dan zul je aan de bak moeten, mooier kan het niet gemaakt worden. Èn eigenlijk maakt dàt trainen juist zo leuk; “Hard werk dat beloond wordt”